Przepis na ciasto bananowe z dojrzałych bananów

Co zrobić z bardzo dojrzałymi bananami?

Niestety często jest tak, że banany bardzo szybko dojrzewają i potem nie ma ich już kto zjeść. Moim sposobem na ich wykorzystanie jest szybkie ciasto bananowe, które gości u nas w domu bardzo często w weekendy


CIASTO BANANOWE
SKŁADNIKI
- 2 dojrzałe banany 
- 0,5 szkl. cukru (w oryginalnym przepisie była 1 szklanka)
- cukier waniliowy 
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
- 75g miękkiego masła
- 1,5 szkl. mąki tortowej
- 1 jajko

PRZYGOTOWANIE
1. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni
2. Foremkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą 
3. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym 
4. Mieszamy i dodajemy po kolei jajko, banany, proszek do pieczenia i mąkę
5. Czas pieczenia 1 godzina w temp. 180 stopni.

TIPY
*Ja całość polewam polewą czekoladową ;) 
*Najlepiej smakuje na ciepło
*Resztki bardzo dojrzałych bananów mrożę - wtedy nic się nie marnuje, a ja zawsze mam składniki na ciasto bananowe. 

Komentarze

Prześlij komentarz

instagram @lifebymarcelka